Grå stær er en almindelig aldersforandring i øjets linse, som kan medføre tiltagende synssløring eller ændringer i afstandsbrillens styrke. Tilstanden er ufarlig for øjet i den forstand, at øjet ikke tager skade af at have grå stær.

Grå stær (katarakt) er en betegnelse for enhver form for uklarhed i øjets linse. Linsen er lokaliseret lige bag iris og pupillen. Normalt er linsen klar, og bryder synsindtryk så det fokuseres i brændpunkt på nethinden. Bliver linsen uklar, vil lyset ikke være i stand til at passere frit, og man vil få nedsat syn og evt. blændingsgener og dobbeltsyn.

Hvis undersøgelsen hos øjenlægen viser, at du har behandlingskrævende grå stær, vil du som udgangspunkt blive henvist til gratis operation i offentligt regi. Du vil blive indkaldt fra sygehuset, og forundersøgelse, operation og efterkontrol vil foregå på en af øjenafdelingerne i Hillerød, Glostrup, Frederiksberg eller en privatklinik med offentlig behandlingsaftale.

Ca. 3 uger efter operationen foretages en efterkontrol her i klinikken. Denne tid skal du selv bestille, når du har fået operationsdatoen.

Efterstær:

Fra januar 2018 dækkes efterstærsbehandling i klinikken ikke længere af sygesikringen. Du vil derfor blive tilbudt henvisning til en øjenklinik på Frederiksberg, som kan behandle efterstæren uden omkostninger for dig. Du kan også vælge at få fjernet efterstær her i klinikken mod betaling. Prisen ses under "priser".

Behandling af efterstær med YAG-laser fra 1. januar 2018 bliver varetaget af:”Hovedstadens Øjenklinik”, EfterstærDiakonissen, Speciallægecenter Peter Bangsvej 9C (indgang 9C)2000 Frederiksberg Tidsbestilling, tlf. 33 11 66 25:Man-til fredag kl. 9 –12:30samt man-til onsdag kl. 13:30 –14:30 og torsdag kl. 13:30 –16:00. Information for patienter findes på: https://www.i-centrum.dk/493/hovedstadensjenklinik